Dolandırıcılık Konusunda Kamuoyunun Dikkatine (27.03.2023)

27 Mart 2024

Son zamanlarda kendilerini Marka Vekili veya Patent Vekili olarak tanıtan yetkisiz kişilerce, başvuru veya tescil sahiplerinin telefonla arandıkları ve muhtelif senaryolarla kandırılmaya çalışıldıkları veya Türk Patent ve Marka Kurumundan geldiği algısı oluşturan ve çeşitli ücretler talep eden yazılar gönderildiği, fatura benzeri bildirimler yapıldığı yönünde şikâyetler Kurumumuza iletilmektedir.

TÜRKPATENT, hiçbir başvuru sahibinden hiçbir zaman arayarak ücret talep etmemektedir, bilgilendirme yapmamaktadır. Resmi yazışma yoluyla iletişim kurmaktadır.

Bu tür durumlarla karşılaşan başvuru sahiplerinin mağdur olmaması için şu adımları izlemesinde fayda vardır: 

1 - Tarafınıza şüpheli bir talep iletildiğinde Kurumumuz İnteraktif Bilgilendirme Servisini (0312 303 1 303) arayarak dosyanızın durumunu ve talep edilen ücretin gerçek olup olmadığını teyit edebilirsiniz; size iletilen şüpheli taleple ilgili bilgi alabilirsiniz.

2 - Bir Marka Vekili veya Patent Vekili tarafından temsil ediliyorsanız vekilinizi arayarak talep edilen ücretin gerçek olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

3 - Kendilerini Marka Vekili veya Patent Vekili olarak tanıtan kişilerin Marka Vekili veya Patent Vekili olup olmadıklarının aşağıda yer alan bağlantıdan araştırıp teyit edebilirisiniz.

4 - Marka Vekili veya Patent Vekili oldukları halde tavır ve davranışları aşağıdaki bağlantıda yer alan Vekillik Meslek Kurallarına aykırılık teşkil edenler hakkında Patent ve Marka Vekilleri Disiplin Kuruluna şikâyette bulunabilirisiniz. 

Şüpheli durumlarda söz konusu kişilerle hiçbir şekilde iletişime geçilmemesi ve iş ilişkisi kurulmaması veya herhangi bir hesaba ödeme yapılmaması hususları Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

 

                Patent ve Marka Vekili Sorgulama

                Vekillik Meslek Kuralları