Patentle Türkiye - 1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması Ödül Töreni

16 Ağustos 2022
1

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle lise düzeyindeki öğrencilere yönelik düzenlenen "Patentle Türkiye-1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması"nın ödül töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, burada yaptığı konuşmada, yarışma kapsamında patent ve faydalı model başvurusunda bulunan öğrencileri tebrik etti.

Yarışmaya, 61 ilde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenim gören öğrencilerden toplam 1035 patent ve faydalı model başvurusu geldiğini ifade eden Varank, üniversitelere yönelik gerçekleştirilen Patentle Türkiye yarışmalarından farklı olarak, bu yarışmaya faydalı model bileşenini de dahil ettiklerini söyledi.

Varank, böylelikle, öğrencilerin yenilik içeren, sanayiye de aktarılabilecek küçük buluşlarla da yarışmaya katılmalarının önünü açtıklarını vurgulayarak, "Patentle Türkiye yarışmasının ülkemizde patent kültürünün yaygınlaşmasında kaldıraç görevi üstleneceğini düşünüyoruz. Bu sayede önümüzdeki dönemde patent başvurularına ilgi daha da artacak." diye konuştu.

-"Sınai mülkiyet alanında önemli ülkelerden biri olduk"

TÜRKPATENT'in kurulduğu 1994 yılında üniversiteye başladığı bilgisini veren Varank, "Patent, marka faydalı model... Biz üniversitede de bunlardan haberdar değildik. Şimdi gençlerimiz bunlardan bahsediyor, yarışmalara katılıyor. Ben ortaokula başladığımda, İstanbul'da 68 öğrenci bir sınıfta okuyordu. Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmek rakamlarla konuştuğumuzda açıkça ortaya çıkıyor. Türkiye, birileri ısrarla kabul etmese de kalite anlamında da eğitimde çok başarılı işler yapıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin son 20 yılda imza attığı başarılara değinen Varank, her alanda önemli dönüşümler gerçekleştirildiğini, yıllarca ihmal edilen sorunları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyük bir kararlılıkla çözüme kavuşturduklarını bildirdi.

Varank, Milli Teknoloji Hamlesi ışığında yüksek teknolojiden dijital dönüşüme, altyapıdan insan kaynağına kadar her alanda vizyoner politikalar ortaya koyduklarına işaret ederek, Türkiye'nin büyük gelişim kaydettiği alanlardan birinin de sınai mülkiyet hakları olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin güçlü yasal ve idari altyapısı, yıldan yıla artan başvuru ve tescil sayılarıyla sınai mülkiyet alanında önemli ülkelerinden biri haline geldiğini vurgulayan Varank, şu ifadeleri kullandı:

"2021 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu'na göre, ulusal düzeyde patent başvurularında dünyada 14'üncü, marka başvurularında 7'nci, tasarım başvurularında 4'üncü sırada yer alıyoruz. 2022'nin 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvuru sayılarında yüzde 3, yerli faydalı model başvurularında yüzde 29, yerli tasarım başvurularında yüzde 27 ve yerli marka başvurularında yüzde 2 artış gerçekleşti. Bu dönemde yerli patent tescil sayımız yüzde 11, yerli faydalı model tescil sayımız yüzde 29, yerli marka tescil sayımız yüzde 53 ve yerli tasarım tescil sayımız yüzde 40 arttı. İnşallah yılın ikinci yarısında başvuru ve tescil sayılarımızı daha da artırarak 2022 yılını bir rekorla tamamlamış olacağız."

Varank, bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Togg'un ilk seri üretim aracının banttan indirilmesi töreninin gerçekleştirileceği tarihi açıkladığını anımsatarak, Togg'un Türkiye'de üretilen ilk araç olmadığını, birçok markada otomobilin ülkedeki fabrikalarda Türk emekçiler tarafından üretildiğini dile getirdi.

Togg'un sınai mülkiyet haklarına sahip olmanın ciddi bir fark olduğunu belirten Varank, şunları söyledi:

"Togg, Türkiye'de üretilen diğer araçlardan farklı olarak, tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla Türkiye'nin Otomobili'dir. O yüzden, biz bu araçta bir değişikliğe gitmek istediğimizde birilerine sormak, birilerinden izin almak mecburiyetinde değiliz. Herhangi bir parçasını yerlileştirmek istediğimizde, birilerinin kapılarında beklemek mecburiyetinde değiliz. Bugün Türkiye'de 2 milyon araç üretme kapasitesi var ama bu araçların fikri mülkiyet hakları yabancı ülkelere ait. Türkiye'nin Otomobili'nde kendi fikri mülkiyet haklarımıza sahip olduğumuz için '4-5 kişinin çalıştığı şirketlerin geliştirdiği teknolojileri aracımıza katarsak katma değer oluşturur' diyerek Togg'a entegre edebiliyoruz. Bugün üniversiteli gençlerimizin kurduğu şirketler Togg'un tedarikçileri durumunda. Fikri ve sınai mülkiyet haklarının önemini görmek açısından Togg önemli bir örnek. Bu bağlamda biz de bu önemin hakkını vermeye çalışıyoruz."

- "İcat çıkarmaktan korkmayın"

Varank, araştırma, yenilikçilik, buluş ve devamında fikri mülkiyet haklarına sahip olmayı teşvik ettiklerine dikkati çekerek, TÜRKPATENT'in ülkedeki patent ekosistemini geliştirmek için çalıştığını anlattı.

Türkiye coğrafyasının yüzyıllar boyunca bilim, yenilik ve buluşun lokomotifi olduğunu belirten Varank, şöyle devam etti:

"Geçmişte olduğu gibi bugün de o öz güvene, cesarete, olgunluğa ve güce sahibiz. Türkiye artık kabına sığmıyor. Büyük ve güçlü Türkiye'yi adım adım hep beraber inşa edeceğiz. Buradaki esas aktörler de siz değerli gençlerimizsiniz. Sizler ne kadar sorumluluk sahibi olursanız, bu yola ne kadar baş koyarsanız, Türkiye o kadar hızlı yol alır. Kendinizi sürekli geliştirin. Trendleri takip edin. Sürekli gelişen inovasyon ekosistemimizin de katkısıyla icat çıkarmaktan korkmayın."

Varank, TEKNOFEST Karadeniz'in finalini 30 Ağustos-4 Eylül'de Samsun'da gerçekleştireceklerini belirterek, "Bütün öğrencilerimizi Samsun'a beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Madem böyle bir yarışma düzenliyoruz, bunu da TEKNOFEST kapsamına alalım, Patentle Türkiye yarışmasını da TEKNOFEST çatısı altında gerçekleştirelim, yarışmayı Türkiye'nin markalarından biri haline getirelim." dedi.

"2022 yılında tescili yapılan ürün sayısı 8 bin 269”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de 2022 için hedeflerinin 7 bin 500 ürünün tescilinin alınması olduğunu belirterek, "2022 yılında MEB'e bağlı birimlerde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ürün tescili yapılan ürün sayısı 8 bin 269." dedi.

Ülkelerin en güçlü sermayesi olan beşeri sermayenin niteliğini artırmada kullanılan en önemli enstrümanın eğitim olduğunu dile getiren Özer, ülkelerin eğitimdeki tüm kademelerde çağ nüfusunun yüzde 90'ının üzerindeki kitleyi mümkün olduğunca eğitim sistemine dahil etmek istediğini söyledi.

Özer, beşeri sermayenin niteliği arttığı zaman ülkelerin rekabet gücünün ve refah seviyesinin arttığını kaydetti.

Rekabet halinde olunan OECD ülkelerinin bu süreçleri 1950'li yıllarda tamamladığını, Türkiye'nin 70 yıllık gecikmeyle bu sürece dahil olabildiğini ifade eden Özer, 2000'li yıllarda eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarının düşük olduğunu, bugün ise bu oranların arttığını aktardı.

"Fikri mülkiyet ve sınai haklara özel ehemmiyet gösteriyoruz"

Özer, 2000'li yıllarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 150'lerin üzerinde olduğunu, bugün 20'li rakamlara düştüğünü belirterek, eğitim sisteminde 2000'li yıllarda 500 bin öğretmen, bugün ise 1,2 milyon öğretmen olduğunu dile getirdi.

Kaliteyi gerekçe göstererek bu ülkenin evlatlarının eğitime erişimine tahammül edemeyenlerin, eğitimle ilgili de söyleyecekleri hiçbir söz hakkının bulunmadığını kaydeden Özer, "Onlar oturup neden bu ülkenin çok daha önceden okullaşma oranlarını, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamadıkları için tövbe etmeleri gerekir." dedi.

Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gençlere verdiği değer ve MEB'e sağladığı destekler için şükranlarını iletti.

Çocukların akademik olarak niteliklerini yükseltmek, aynı zamanda devletine, milletine saygılı nesiller yetiştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini anlatan Özer, "Son yıllarda özellikle ülkelerin rekabet edilebilirliklerindeki en kritik alan olan fikri mülkiyet ve sınai haklara özel ehemmiyet gösteriyoruz." diye konuştu.

Mesleki eğitimi ayağa kaldırdıktan sonra fikri mülkiyet ve sınai haklardaki ilk açılımın meslek liselerinde yapıldığını dile getiren Özer, o dönemde MEB'in fikri mülkiyet kapsamında aldığı tescile ilişkin verinin bulunmadığını, sonrasında ise son 10 yılda MEB'e bağlı tüm okullarda 29 ürünün tescilinin alındığını öğrendiklerini söyledi.

Özer, gerekli çalışmaların ardından meslek liselerinde inovatif yaklaşımlarla fikri mülkiyet çalışmalarının yaygın şekilde devam ettiğini kaydetti.

MEB'e bağlı tüm birimlerde fikri mülkiyet sınai haklarla ve kültürün zenginleştirilmesiyle ilgili kapsamlı çalışma yapıldığını belirten Özer, "2022 yılına gelirken bizim hedefimiz 7 bin 500 ürünün tescilinin alınmasıydı. 2022 yılında MEB'e bağlı birimlerde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ürün tescili yapılan ürün sayısı 8 bin 269. Biz 7 bin 500 hedefimizi aştığımız gibi bir aşama daha gittik 74 tane bu tescili alınan ürünlerin de ticarileştirilmesini sağlamış olduk." bilgilerini paylaştı.

"Gençlere yönelik faaliyetlerimizi artıracağız"

TÜRKPATENT Başkan V. Cemil Başpınar her yıl on binlerce patent, faydalı model, marka ve tasarım başvurusundan gerekli koşulları sağlayanları Türkiye'nin fikri ürün havuzuna dahil ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin fikri sermayesinin günden güne artmaya devam ettiğini belirten Başpınar, "Bu artışın sürdürülebilir ve kalıcı olması, gençlerimize yatırım yapmaktan geçiyor. Ödül töreni vesilesiyle bir araya geldiğimiz Patentle Türkiye yarışması, gençlerimizi erken yaşlarda buluş yapmaya ve fikri ürünler geliştirmeye teşvik eden bir organizasyon." diye konuştu.

Başpınar, yarışmaya ilgi gösteren ve buluşlarıyla katılım sağlayan gençleri kutlarken, tüm paydaşlara da katkılarından dolayı teşekkür etti.

TÜRKPATENT olarak gençlere yönelik faaliyetleri artırarak sürdüreceklerini dile getiren Başpınar, "Öğrencilerimizin özellikle patent araştırma becerilerinin artırılmasına yönelik çalışmalara daha fazla odaklanacağız." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Yarışmanın birincisine 20 bin lira, ikincisine 15 bin lira, üçüncüsüne 10 bin lira, dördüncü ve beşincisine 5 biner lira, 6-10. sırada yer alan öğrencilere 4'er bin lira, 11-20. sırada yer alanlara 3'er bin lira ve 21-30. sırada bulunanlara 2'şer bin lira ödül veriliyor.

 

                  

Ödül Listesi

 

 

Patentle Türkiye 1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması Ödül Töreni

Yarışmacı Röportajları
 

 

 

Görsel Galeri

1 - Kopya
4
3
2

İlgili Haberler

EPO, Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında TÜRKPATENT'e Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi!

Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 21. Coğrafi İşaret Oldu

EPO 178. İdari Konsey Toplantısı

Avrupa Patent Organizasyonu “178. İdari Konsey Toplantısı” 19 – 20 Mart 2024 tarihlerinde Almanya...

Türkiye ve Filistin Arasında Sınai Mülkiyet Hakları İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı

BİLSEM Öğretmen ve Öğrencilerine İleri Düzey Patent Eğitimi Verildi

WIPO ve TÜRKPATENT Arasında "İş Birliği Niyet Mektubu İmza Töreni"

WIPO Heyeti, TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti: İş Birliği ve Fikri Mülkiyette Ticarileşme Gündemde

Ondokuz Mayıs Üniversitesi “Akademik Değerlendirme ve Ödül Töreni"

Bursa Şeftalisi AB’de Tescilleniyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Bursa Şeftalisi’nin Avrupa Birliği’n...

"Aydın Memecik Zeytinyağı" AB'de Tescillendi

Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde bugün yapılan tescil yayınıyla Türk...