2. Üniversite Öğrenci Kulüpleri Sınai Mülkiyet Zirvesi Düzenlendi

26 Nisan 2022
WhatsApp Image 2022-04-27 at 22.09.19

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü kapsamında çevrim içi olarak "2. Üniversite Öğrenci Kulüpleri Sınai Mülkiyet Zirvesi" gerçekleşti.

2. Üniversite Öğrenci Kulüpleri Sınai Mülkiyet Zirvesi Düzenlendi

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü kapsamında çevrim içi olarak "2. Üniversite Öğrenci Kulüpleri Sınai Mülkiyet Zirvesi" gerçekleşti.

Zirve, TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil Başpınar ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Direktörü Prof. Dr. Habip Asan’ın açılış konuşmaları ile başladı.

TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil Başpınar, kurum olarak WIPO ile iyi düzeyde seyreden ilişkileri üst seviyeye çıkararak ülkenin sınai mülkiyet sistemini geliştirmek ve güçlendirmek istediklerini söyledi.

Teknolojik gelişmeler ve yenilikçi faaliyetlerin dünyada ekonomik büyümenin ve küresel rekabetin yönünü belirleyen başlıca unsurlar haline geldiğini belirten Başpınar, "Yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim ve nesnelerin interneti gibi dijital teknolojilerde adeta patlama yaşanıyor. Hızla büyüyen ve gelişen bu teknolojiler, küresel ekonomik düzeni dönüştürmenin yanı sıra pek çok yeni fırsatı da beraberinde getiriyor." diye konuştu.

Başpınar, ülkelerin bu fırsatlardan etkin şekilde yararlanmalarının yolunun, sahip oldukları genç nüfus potansiyelini nitelikli insan kaynağına dönüştürmelerinden geçtiğini dile getirerek, dünyada 15-24 yaş aralığında yaklaşık 1,2 milyar genç insanın yaşadığının tahmin edildiğini ifade etti.

Avrupa İstatistik Ofisi ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'nin 15-24 arası yaş grubuna mensup yaklaşık 13 milyon genç nüfusla Avrupa'nın en genç ülke olduğuna dikkati çeken Başpınar, "Gençlerimiz, sahip oldukları yenilikçi bakış açıları, enerjileri, merakları ve yaratıcılıklarıyla tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de değişimin ve yeniliğin baş aktörleri konumundalar. Gençlerimizin, yeniliklerin korunmasını ve sürekliliğini sağlayan fikri mülkiyet haklarıyla ilgili belirlenecek tüm politikaların ve stratejilerin merkezinde olması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Başpınar, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nün bu yılki temasının "Fikri Mülkiyet ve Gençlik: Daha İyi Bir Gelecek İçin İnovasyon" olarak belirlendiğini ifade ederek, farklı etkinliklerle bugünün kutlandığını bildirdi.

TÜRKPATENT'in, Türkiye'de sınai mülkiyet haklarına ilişkin tescil faaliyetleri gerçekleştirerek, ülkenin yenilik kapasitesini ve fikri mülkiyet havuzunu geliştirdiği anlatan Başpınar, "WIPO'nun yayımladığı Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu'na göre Türkiye, ulusal düzeyde patent başvurularında dünyada 14'üncü, marka başvurularında 7'nci ve tasarım başvurularında 4'üncü sırada yer alıyor." diye konuştu.

Başpınar, üniversite öğrencilerine yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirterek, öğrencilerde sınai mülkiyet farkındalığını artırmak amacıyla ulusal düzeyde "Patentle Türkiye" adıyla buluş patent başvurusu yapma yarışması gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Fikri ve sınai mülkiyet haklarının, gerek mesleki kariyer anlamında gerekse yeni girişim imkanları sağlama potansiyeliyle üniversite gençliği için önemli ve değerli fırsatlar barındıran bir alan olduğunu kaydeden Başpınar, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle teknoloji tabanlı girişimlerin ve startupların, finansmana ve yatırımcılara erişimi noktasında kullanabilecekleri en önemli araçlardan bir tanesi. Onun için üniversite öğrencilerimizin fikri mülkiyet haklarının potansiyel faydalarını keşfetmelerini istiyoruz. Üniversite öğrencileri ve birlikleriyle yakın iş birliği ve temas içinde çalışmak istiyoruz. Hala yürütmekte olduğumuz çalışmaları yeni yaklaşım ve yöntemlerle geliştirmek istiyoruz. Zirvemiz bu anlamda önemli."

 

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Direktörü Prof. Dr. Habip Asan da WIPO hakkında bilgi vererek,  teşkilatın farklı ülkelerde bölgesel ofisler açtığını ve bunların WIPO ile ilgili tanıtım faaliyetleri yürüttüğünü söyledi. WIPO'nun yakın zamanda 3 ülkede daha ofis açacağını anlatan Asan, "Türkiye'de ofis açılacak aday ülkelerden birisi." ifadesini kullandı.

Asan, teşkilatın hükümetlere, iş dünyasına inovasyon ve yaratıcılığın yeşermesi için fikri mülkiyetin promosyonunu yapan uzman kuruluşlardan birisi olduğunu anlattı.

WIPO'nun, ekonomik olarak güçlü bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Asan, gelirlerinin yüzde 5'inin üye ülkelerden sağlandığını, yüzde 95'inin ise teşkilat tarafından üretildiğini anlattı.

WIPO'nun gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler için bir gelişme ajandası olduğunu ifade eden Asan, "Burada 45 tane ayrı hedef var. Bu ülkelerde fikri mülkiyet altyapısını gelişmesi için çeşitli projeler ve programlar var. Türkiye'de bu komite çalışmalarına yoğun şekilde katılıyor. Ayrıca geleceğin dünyasıyla ilgili daha yeşil bir çevre, üniversitelerin araştırmaların desteklenmesi için projeler teşkilat tarafından yürütülmektedir." diye konuştu.

Asan, gençlerden, WIPO gibi Birleşmiş Milletler teşkilatlarını bir kariyer olarak görmelerini ve onların çalışmalarını takip ederek imkanlarından yararlanmalarını istedi.

Zirvede WIPO Genel Direktörü Daren Tang'ın "Dünya Fikri Mülkiyet Günü" video mesajı da izletildi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu moderatörlüğünde, 59 farklı üniversiteden 250 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen zirvede, üniversite öğrencilerinde sınai mülkiyet farkındalığının artırılması, üniversite öğrencilerine patent araştırma yapma becerilerinin kazandırılması ve öğrencilerin patent, faydalı model ve tasarım başvurusu yapmaya teşvik edilmesi konuları tartışılarak fikir alış verişinde bulunuldu.

Görsel Galeri

WhatsApp Image 2022-04-27 at 22.09.18

İlgili Haberler

EPO, Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında TÜRKPATENT'e Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi!

Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 21. Coğrafi İşaret Oldu

EPO 178. İdari Konsey Toplantısı

Avrupa Patent Organizasyonu “178. İdari Konsey Toplantısı” 19 – 20 Mart 2024 tarihlerinde Almanya...

Türkiye ve Filistin Arasında Sınai Mülkiyet Hakları İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı

BİLSEM Öğretmen ve Öğrencilerine İleri Düzey Patent Eğitimi Verildi

WIPO ve TÜRKPATENT Arasında "İş Birliği Niyet Mektubu İmza Töreni"

WIPO Heyeti, TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti: İş Birliği ve Fikri Mülkiyette Ticarileşme Gündemde

Ondokuz Mayıs Üniversitesi “Akademik Değerlendirme ve Ödül Töreni"

Bursa Şeftalisi AB’de Tescilleniyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Bursa Şeftalisi’nin Avrupa Birliği’n...

"Aydın Memecik Zeytinyağı" AB'de Tescillendi

Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde bugün yapılan tescil yayınıyla Türk...