Antalya'da, Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 178. Yıl Dönümü Kutlandı

11 Ocak 2024
WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.45.44 (2)

Antalya'da "Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 178. Yıl Dönümü" dolayısıyla gerçekleşen tören, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Antalya Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğiyle Ziraat Fakültesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak katıldı.

Yaptığı konuşmada Türkiye'nin markalaşma alanında başarılı olduğunu belirten Durak, "Dünyada en çok marka başvurusu yapan 4'üncü ülkeyiz. Avrupa'da birinci sıradayız. Tasarım başvurularında da ciddi bir ivme kazandık. Dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa'da birinci sıradayız. Bu rakamlarda ülkemizdeki gelişimin göstergeleridir." diye konuştu.

Coğrafi işaretli ürünler ve markalaşma konusunun gelişimine yönelik ciddi çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Durak,

"Coğrafi işaretli ürünlerde son dönemlerde ciddi artış elde ettik. Sayılarımız artıyor bir yandan da coğrafi işaret almış olmanın önemi ve farkındalık konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. AB’de tescilli 18 coğrafi işaretli ürünümüz buluyor, önümüzdeki günlerde bu sayı 19 olacak. 45 başvurumuzun ise tescil işlemleri devam ediyor."

Gaziantep'in 103 coğrafi tescilli ürünle birinci sırada yer aldığını kaydeden Durak, Antalya'nın ise 16 coğrafi işaretli ürüne sahip olduğunu aktardı.

AB coğrafi işaretli ürün pazarındaki ekonomik büyüklüğe değinen Durak, "Coğrafi işaretlerin markalaşması konusunda farkındalık çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. AB’de tescilli 3 bin 207 coğrafi işaretli ürün söz konusu ve ekonomik büyüklüğü 2017 verilerine göre 74,76 milyar avro." dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ise tarım alanlarındaki azalmaya dikkati çekerek, üretimin devamlılığı noktasında tarım alanlarını korumaya yönelik çalışmaların önemini vurguladı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Erkan, dünya nüfusunun her geçen gün arttığını belirterek, beslenme ihtiyacını karşılamak için tarımsal üretimin büyük oranda artırılması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Antalya Ziraat Mühendisleri Odası tarafından meslekte 30. yılını tamamlayanlara plaket takdim edildi.

Görsel Galeri

WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.45.44
WhatsApp Image 2024-01-10 at 17.45.44 (1)

İlgili Haberler

Patentle Türkiye - 4. Üniversiteler Patent Yarışması Başladı

26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü Etkinliği

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. D...

81 İlden 120 Öğretmene Patent ve Tasarım Eğitimi Verildi

EPO, Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında TÜRKPATENT'e Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi!

Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 21. Coğrafi İşaret Oldu

EPO 178. İdari Konsey Toplantısı

Avrupa Patent Organizasyonu “178. İdari Konsey Toplantısı” 19 – 20 Mart 2024 tarihlerinde Almanya...

Türkiye ve Filistin Arasında Sınai Mülkiyet Hakları İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı

BİLSEM Öğretmen ve Öğrencilerine İleri Düzey Patent Eğitimi Verildi

WIPO ve TÜRKPATENT Arasında "İş Birliği Niyet Mektubu İmza Töreni"

WIPO Heyeti, TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti: İş Birliği ve Fikri Mülkiyette Ticarileşme Gündemde