Bakan Kacır: Türkiye fikri mülkiyet alanında büyük yol katetti

9 Temmuz 2025
photo_6014740105207596254_y

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye'nin fikri mülkiyette önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi:
- "23 yıl önce yapılan patent başvuru sayısı sadece 414'tü. Geçtiğimiz yıl 10 binden fazla patent başvurusu gerçekleşti. Bu yıl geçtiğimiz yılın yüzde 20 üzerinde seyrediyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 23 yılda fikri mülkiyet alanında önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, "23 yıl önce yapılan patent başvuru sayısı sadece 414'tü. Geçtiğimiz yıl 10 binden fazla patent başvurusu gerçekleşti. Bu yıl geçtiğimiz yılın yüzde 20 üzerinde seyrediyor." dedi.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Kacır, WIPO'nun küresel düzeyde patent, tasarım tescili ve coğrafi işaret gibi fikri mülkiyet alanlarını yöneten uluslararası bir organizasyon olduğunu belirtti.

Türkiye olarak WIPO bünyesindeki çalışmalara aktif katılım sağladıklarını anlatan Kacır, "Özellikle fikri mülkiyet alanının daha katılımcı hale gelmesi, tüm ülkelerde fikri mülkiyet bilincinin yaygınlaşması için WIPO'nun yürüttüğü çalışmalara önemli katkılar sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

Kacır, WIPO ile Türk Patent ve Marka Kurumunun da birlikte yürüttüğü çalışmaların olduğunu anımsatarak, Türkiye'nin fikri mülkiyet alanında son 23 yılda oldukça önemli kazanımlar elde ettiğine vurgu yaptı.

Tasarım tescil başvuru sayısı ile coğrafi işaret tescilinde Türkiye'nin dünya ikincisi, marka başvurularında 6’ncı, patent başvurularında ise 12'nci olduğunu belirten Kacır, "Bu, Türkiye'nin fikri mülkiyet kapasitesi alanında geldiği seviyeyi gösteriyor. 23 yıl önce yapılan patent başvuru sayısı sadece 414'tü. Geçtiğimiz yıl 10 binden fazla patent başvurusu gerçekleşti. Bu yıl geçtiğimiz yılın yüzde 20 üzerinde seyrediyor." bilgisini paylaştı.

Kacır, söz konusu verilerin araştırma, geliştirme, inovasyon altyapısı ile ekosistemin geldiği kapasitenin somut göstergesi olduğuna işaret ederek, bakanlık olarak bu alanları güçlü şekilde desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

- WIPO ile 3 önemli pilot proje

WIPO ile 3 önemli pilot projeyi hayata geçirmeye hazırlandıklarını aktaran Kacır, "Bunlardan birisi, coğrafi tescilli ürünlerin daha yüksek katma değere dönüşmesine yönelik pilot projeler. Burada özellikle Anadolu'nun yerel değerlerinin ekonomik kıymete dönüşmesinde hızlı adımlar atıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Anadoludakiler" projesinin de önemli çalışma olduğuna değinerek, "Anadolu'nun tüm kentlerinin yerel değerlerini, coğrafi işaretli ürünlerini ekonomik değere dönüştürmeye yönelik faaliyetleri güçlü şekilde destekliyoruz." şeklinde konuştu.

WIPO ile yürütülen çalışmaların küresel düzeyde ilgi uyandırdığını söyleyen Kacır, şöyle devam etti:

"WIPO ile yürüttüğümüz bir diğer önemli çalışma, üniversitedeki bilginin ticarileşmesini hızlandırmaya yönelik bir proje. Burada Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesinin pilot proje olarak yürüttüğü bir çalışmayı WIPO ve Türk Patent ve Marka Kurumu iş birliğinde sürdürüyoruz."

Kacır, Türkiye'nin teknoparklarla önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, "Teknoparklar, üniversitelerimizin öncülüğünde kurulan ve Türkiye'de halihazırda 11 bin 500'den fazla firmaya ev sahipliği yapan, araştırma, geliştirme ve inovasyon odaklı çalışan altyapılar. Bu tecrübeyi daha ileri seviyeye çıkarmak için de WIPO ile bu iş birliği projesini sürdürüyoruz." dedi.

Bir diğer projenin ise kobilerin fikri mülkiyet kapasitesini artırmak olduğunu anlatan Kacır, tüm bu projelerin WIPO yetkilileriyle yapılan toplantılarda istişare edildiğini, iş birliğinin daha da kuvvetlenmesi yönünde hemfikir olduklarını aktardı.

Görsel Galeri

AA-20250708-38505465-38505463-SANAYI_VE_TEKNOLOJI_BAKANI_KACIR_CENEVREDE
AA-20250708-38505465-38505462-SANAYI_VE_TEKNOLOJI_BAKANI_KACIR_CENEVREDE
AA-20250708-38505465-38505461-SANAYI_VE_TEKNOLOJI_BAKANI_KACIR_CENEVREDE
photo_6014740105207596254_y

İlgili Haberler

Antep Fıstık Ezmesi, Avrupa Birliği’nde Tescillenen 36. Coğrafi İşaret Oldu

Çin Fikri Mülkiyet İdaresi Heyeti TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti

Yapay Zekâ Dönüşümü ve Fikri Mülkiyet Semineri

Uluslararası Fikri Mülkiyet Hukuku Yüksek Lisans Programı’nın 9. yılı TÜRKPATENT’te tamamlandı.

Afyon Sucuğu, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 35. Coğrafi İşaretimiz Oldu

Afyon Pastırması AB'de Tescillendi

Aydın Çam Fıstığı Avrupa Birliği’nde Tescillendi!

Aydın Çam Fıstığı, Avrupa Birliği nezdinde tescillenen 33. coğrafi işaret oldu.

Erzincan Tulum Peyniri’ne Avrupa Birliği Tescili

Erzincan Tulum Peyniri, Avrupa Birliği nezdinde tescillenen 32. coğrafi işaretli ürün oldu.

Ege Üniversitesinde Sınai Mülkiyet Hakları Etkinliği

İzmir’de “Fikri Mülkiyet Ekosisteminde Üniversite-Sanayi İş Birliği” Etkinliği Düzenlendi

vekil pop up güncel

Dolandırıcılık Hakkında