“Fikri Mülkiyet Hukuku” Etkinliği

5 Temmuz 2022
WhatsApp Image 2022-07-05 at 17.10.35

TÜRKPATENT ve Uluslararası Marka Birliği (INTA) iş birliğiyle 5 Temmuz 2022 tarihinde “Fikri Mülkiyet Hukuku” konulu etkinlik gerçekleştirildi.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Uluslararası Marka Birliği (INTA) iş birliğiyle 5 Temmuz 2022 tarihinde "Fikri Mülkiyet Hukuku" konulu etkinlik düzenlendi.

TÜRKPATENT Konferans Salonu'ndaki etkinliğin açılışında konuşan TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil BAŞPINAR, geçen yıl INTA ile imzaladıkları mutabakat zaptı kapsamında eylem planı hazırlandığını belirterek, etkinliğin bu eylem planı çerçevesinde düzenlendiğini kaydetti.

TÜRKPATENT'in Türkiye'de sınai mülkiyetin gelişimine yönelik olarak gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi veren BAŞPINAR, son yıllarda artan başvuru sayısına paralel olarak ortaya çıkan iş yükünün yönetilmesinin dünyada fikri mülkiyet sistemini derinden etkileyen konuların başında geldiğini kaydetti.

BAŞPINAR, TÜRKPATENT'in, Avrupa ve dünyanın en fazla sınai mülkiyet başvurusu yapılan ofislerinden olduğuna işaret ederek, "WIPO'nun son yayınladığı Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu'na göre Türkiye, patent başvurularında ulusal düzeyde 14, marka başvurularında 7 ve tasarım başvurularında dünyada 4'üncü sırada geliyor. Bu bakımdan tescil sürecinin hızlı ve kaliteli yönetilmesi TÜRKPATENT'in öncelikleri arasında." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yılsonunda 120 yeni sınai mülkiyet uzmanı istihdam ederek uzman kapasitesini tek seferde yüzde 50 artırdıklarını söyleyen BAŞPINAR, bilgi teknolojileri konusunda yaptıkları çalışmalara da değindi.

BAŞPINAR, fikri mülkiyetin, birçok farklı boyutuyla farklı aktörlerin etkileşim içinde bulunduğu bir alan olduğuna işaret ederek, bu alandaki bilgi birikiminin gelişmesine de önem verdiklerini söyledi.

INTA Başkanı Zeeger VINK de, son yıllarda Türkiye'nin fikri mülkiyet haklarının korunması ve uygulanması konusunda ciddi adımlar attığını söyledi.

INTA olarak haksız rekabete neden olan taklitçiliği suç olarak nitelediklerini ifade eden VINK, taklitçilikle mücadele komiteleri aracılığıyla, anlaşmalar ve mevzuatlardan yararlanarak, bu alanda çalıştıklarını dile getirdi.

VINK, yeni teknoloji ve trendleri de sıkı bir şekilde takip ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin geleceğine baktığımızda, fikri mülkiyet hakları ve teknoloji anlamında önümüzde çok fazla fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye, fikri mülkiyet ekosistemi anlamında çok parlak bir geleceğe sahip." dedi.

INTA İcra Kurulu Başkanı Etienne SANZ DE ACEDO da Birlik olarak küresel anlamda fikri mülkiyet haklarının korunması için çalıştıklarını ifade ederek, 2022-2025 yıllarını kapsayan stratejik planlarında finansal ve hukuki açıdan markaların değerlerini korumayı ve fikri mülkiyet uzmanlarının gelişimini desteklemeyi amaçladıklarını söyledi.

Fikri mülkiyet ekosisteminde aktif olarak faaliyet yürüten herkesi desteklediklerini dile getiren DE ACEDO, Türkiye'nin bu alandaki başarılarının etkileyici olduğuna dikkati çekti.

Fikri mülkiyet alanında geleceğe yönelik düşünmenin önemine işaret eden DE ACEDO, "Bizim önümüzde büyük veri, yapay zeka, blokzincir, metaverse gibi büyük fırsatlar var. Bunlar, fikri mülkiyet uzmanlarının dahil olması gerektiği alanlar." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından BAŞPINAR, VINK ve DE ACEDO' ya günün anısına plaket takdim etti.

Daha sonra fikri mülkiyet alanında uzman hukukçuların da katılımıyla düzenlenen oturumlarda, marka hukuku uygulamaları ile fikri mülkiyetin geleceği tartışıldı.

Oturumların ardından katılımcıların soruları yanıtlandı.

Görsel Galeri

WhatsApp Image 2022-07-05 at 17.10.34
WhatsApp Image 2022-07-05 at 17.10.34 (2)
WhatsApp Image 2022-07-05 at 17.10.34 (1)
WhatsApp Image 2022-07-05 at 17.10.33
WhatsApp Image 2022-07-05 at 17.10.58
IMG-20220701-WA0061

Dosya Galerisi

"Fikri Mülkiyet Hukuku" Etkinlik Daveti ve Programı1.3 MBİndir

İlgili Haberler

EPO, Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında TÜRKPATENT'e Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi!

Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 21. Coğrafi İşaret Oldu

EPO 178. İdari Konsey Toplantısı

Avrupa Patent Organizasyonu “178. İdari Konsey Toplantısı” 19 – 20 Mart 2024 tarihlerinde Almanya...

Türkiye ve Filistin Arasında Sınai Mülkiyet Hakları İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı

BİLSEM Öğretmen ve Öğrencilerine İleri Düzey Patent Eğitimi Verildi

WIPO ve TÜRKPATENT Arasında "İş Birliği Niyet Mektubu İmza Töreni"

WIPO Heyeti, TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti: İş Birliği ve Fikri Mülkiyette Ticarileşme Gündemde

Ondokuz Mayıs Üniversitesi “Akademik Değerlendirme ve Ödül Töreni"

Bursa Şeftalisi AB’de Tescilleniyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Bursa Şeftalisi’nin Avrupa Birliği’n...

"Aydın Memecik Zeytinyağı" AB'de Tescillendi

Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde bugün yapılan tescil yayınıyla Türk...