― 19 Kasım 2025
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği ile Anadolu’nun değerlerinin dünya çapında tanıtılmaya devam ettiğini belirterek, İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri’nin Avrupa Birliği’nde tescillendiğini açıkladı.
Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği ile Anadolu’muzun değerlerini dünya çapında tanıtmaya devam ediyoruz. İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri ile Avrupa Birliği’nde tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısı 42 oldu. Edirne’nin verimli İpsala Ovası’nda yetişen pirincimiz ve Bursa’nın ustalık geleneğini yaşatan kestane şekerimiz, yerelden küresele uzanan bir markalaşma hikâyesinin simgeleri. 2025 yılında 13 yeni ürünümüz Avrupa Birliği’nde tescil edildi. Bu, ülkemizin bugüne kadarki en yüksek yıllık tescili oldu. Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonuyla zenginliklerimizi kayıt altına almaya, korumaya ve markalaştırmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
TÜRKPATENT Başkanı Durak’tan Açıklama
TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak da konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bursa Kestane Şekeri ve İpsala Pirinci’nin Avrupa Birliği’nde tescil edilmesiyle birlikte Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaret sayısının 42’ye ulaştığını belirtti. Durak açıklamasında, Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonu kapsamında yürütülen Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği ile Türkiye’nin coğrafi işaretlerinin uluslararası alanda markalaşmaya devam ettiğini ifade etti.
Avrupa Birliği’nde Tescilli Coğrafi İşaretler
Türkiye'nin Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaretli ürünleri şu şekilde: “Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Araban Sarımsağı, Osmaniye Yer Fıstığı, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Hüyük Çileği, Bursa Siyah İnciri, Söke Pamuğu, Manisa Mesir Macunu, Gaziantep Menengiç Kahvesi, Silifke Yoğurdu, Aydın Memecik Zeytini, Erzincan Tulum Peyniri, Aydın Çam Fıstığı, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu, Antep Fıstık Ezmesi, Mut Zeytinyağı, Kırkağaç Kavunu, Hatay Kaytaz Böreği, Gaziantep Lahmacunu, İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri.”