Ondokuz Mayıs Üniversitesi “Akademik Değerlendirme ve Ödül Töreni"

23 Şubat 2024
WhatsApp Image 2024-02-23 at 16.56.07 (1)

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, "Ondokuz Mayıs Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Ödül Töreni”ne katılım sağladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından gerçekleştirilen “Akademik Değerlendirme ve Ödül Töreni”, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Samsun Valisi Orhan Tavlı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Başarılı bilim insanlarının ödüllendirildiği tören, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

“Bugünün Türkiye’si, Bilgi ve İnovasyonun Liderliğinde Yükselen Bir Geleceği Hedeflemektedir” 

Burada yaptığı açılış konuşmasında, üniversitelerin, bilim, teknoloji ve eğitim alanındaki yüksek standartlarıyla, milli teknoloji hamlesinin lokomotiflerinden biri olma yolunda ilerlediğini söyleyen TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak,

“Bugünün Türkiye’si, bilgi ve inovasyonun liderliğinde yükselen bir geleceği hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda, üniversitelerimiz, toplumlarımızın belkemiği olarak sadece bilgi üretmekle kalmayıp, bununla beraber bu bilgiyi ekonomik kalkınmaya dönüştürmede de önemli bir rol üstlenmektedir. Aynı zamanda, bilimsel araştırmaların ve inovasyonun odak noktası olarak üniversitelerimiz, öğrencilere temel bilgi ve beceri kazandırmanın ötesinde; problem çözme yetenekleri, yaratıcılık ve yenilikçilik konularında da kabiliyet kazandırmaktadır. Bu kazanım sonucunda ortaya çıkan bilginin korunması ve ticarileştirilmesi noktasında sınai mülkiyet haklarının, özellikle patent, marka ve tasarım haklarının önemi büyüktür. Bu sınai haklar, üniversitelerin akademik araştırma sonuçlarını toplumun hizmetine sunarak ülke ekonomisine ve katma değer yaratılmasına katkı sağlamaktadır.” dedi.

Üniversite patentlerinin sadece akademik prestij sağlama açısından değil, aynı zamanda topluma hizmet etme sorumluluğunu da üstlenen varlıklar olduğunu dile getiren Durak,

“Unutmayalım ki, her bir patent fikirlerin somutlaşmış hali, her bir marka üniversitemizin toplumdaki yüzü ve her bir tasarım ise geleceğe dair bir vizyondur.” şeklinde konuştu.

“Samsun ilimiz Türkiye genelinde 700 patent başvurusuyla 16. sırada.”

Ar-Ge odaklı bir anlayışla, inovasyona dayalı bir ekonomiye geçişin öncülerinden olmanın gururunu yaşadığını belirten Durak, 

Samsun ilimiz Türkiye genelinde; 700 patent başvurusuyla 16. sırada ve 469 faydalı model başvurusuyla 19. sıradadır. 15 bin 718 marka başvurusuyla 17. sırada ve 4 bin 234 tasarım başvurusuyla ise 8. sırada yer almaktadır. Üniversitemiz özelinde incelediğimizde ise; TÜRKPATENT kayıtlarında Ondokuz Mayıs Üniversitesi adına toplam tescilli 36 patent, 3 faydalı model ve 10 marka bulunuyor, mevcut durumda 55 patent ve 2 faydalı model başvurusuyla ilgili işlemler de TÜRKPATENT nezdinde devam ediyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinin patent sayılarının ve kalitesinin giderek artış göstermesi ve yer aldığı sıralama bizleri oldukça mutlu etmektedir. Gerek şehrimizin gerekse üniversitemizin endüstriyel potansiyelini ortaya koymaktadır.” dedi.

“Gücümüzü OMÜ’lü Bilim İnsanlarının Dünyaya Katmış Olduğu Çalışmalardan Alıyoruz”

Samsun Valisi Orhan Tavlı da “Samsun Valisi Orhan Tavlı da, “Samsun eğitimden sağlığa her alanda üreten, insan kaynağı güçlü bir şehir. Ama en büyük gücü OMÜ bilim insanlarının şehrimize, bilime ve dünyaya katmış olduğu çalışmalardan alıyor. Bu nedenle başta Rektörümüz olmak üzere siz saygıdeğer akademisyenlerimize ve üniversitemizde eğitim-öğretim gören sevgili evlatlarımıza teşekkürlerimi ifade ederken, inşallah daha büyük ödüller ve başarılar sizlerle olsun diyorum.” dedi.

“Gerekli Kriter ve Altyapıya Sahip Öğrenciler OMÜ’yü Tercih Etmeli”

Gerekli kriter ve altyapıya sahip öğrencilerin OMÜ’yü tercih etmesi gerektiğinin altını çizen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise “Şunu biliyoruz ki artık diploma yeter şartı olarak görünmüyor. Diplomanın üzerindeki yeterlilikleri konuşmak gerekiyor. Bu nedenle ilk hedefimiz Ar-Ge’nin lisans düzeyine indirgenmesi. Bu amaçla tüm programlarda bitirme tezi ve araştırma teknikleri dersi konuldu. İstisna olarak TUBİTAK ve benzeri projeleri ders yerine sayıyoruz.” dedi.

Temel hedeflerinin öğrencilere bilinçli olarak OMÜ’yü tercih ettirmek olduğunu ifade eden Ünal,

“Öğrenci, OMÜ’ye gidersem öğrenciyken iş kurabilirim, çünkü güçlü bir Teknoparkı var’ demeli. Bölgenin yapısını değiştirmek istiyoruz. Sadece OMÜ Kampüsü değil tüm yerleşkelerinin, bölgenin tamamına bir şekilde değer katacak, yatırımcıların sorunlarını çözmeye katkı sağlayacak, AR-GE’lerini üstlenecek. Dolayısıyla lisans düzeyindeki öğrencinin tercihini değiştirmek istiyoruz. Temel hedefimiz de budur.” şeklinde konuştu.

Törene ayrıca Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Terzi, Prof. Dr. Sevim Alışır, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, Kızılay İl Başkanı Onur Çoban, idari ve akademik personel ile biniş giyen öğretim üyeleri katıldı.

Tören ödüllerinin sahiplerine teslim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

Görsel Galeri

WhatsApp Image 2024-02-23 at 16.56.07 (1)
GHC2o9LW0AAyYq-.jfif
GHC29PjXcAA_Hny.jfif
WhatsApp Image 2024-02-23 at 16.56.11
WhatsApp Image 2024-02-23 at 16.56.05 (1)
WhatsApp Image 2024-02-23 at 16.56.10
WhatsApp Image 2024-02-23 at 16.56.03
WhatsApp Image 2024-02-23 at 22.41.05
GHC2-AOWoAAbNN1.jfif

İlgili Haberler

26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü Etkinliği

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. D...

81 İlden 120 Öğretmene Patent ve Tasarım Eğitimi Verildi

EPO, Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında TÜRKPATENT'e Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi!

Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 21. Coğrafi İşaret Oldu

EPO 178. İdari Konsey Toplantısı

Avrupa Patent Organizasyonu “178. İdari Konsey Toplantısı” 19 – 20 Mart 2024 tarihlerinde Almanya...

Türkiye ve Filistin Arasında Sınai Mülkiyet Hakları İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı

BİLSEM Öğretmen ve Öğrencilerine İleri Düzey Patent Eğitimi Verildi

WIPO ve TÜRKPATENT Arasında "İş Birliği Niyet Mektubu İmza Töreni"

WIPO Heyeti, TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti: İş Birliği ve Fikri Mülkiyette Ticarileşme Gündemde