Ayaş Domatesi Avrupa Birliği’nde Tescil Yolunda

14 Ağustos 2023
ayaş domatesi -

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ayaş Domatesinin Avrupa Birliği’nde (AB) tescili için son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Geçtiğimiz ocak ayında başlatılan Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından Avrupa Birliği Komisyonu'na 12 coğrafi işaret başvurusu yapıldığını belirten Bakan Kacır, bu başvurulardan Ayaş Domatesinin tescili için son aşamaya gelindiğini belirtti. 

Coğrafi İşaretlerimiz Arasında Yerini Alacak

Kacır, “Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 3 ay sürecek ilan aşamasının tamamlanmasıyla tescil edilecek olan Başkentimizin en özel tarım ürünlerinden Ayaş Domatesi AB’de tescilli coğrafi işaretlerimiz arasında yerini alacak. Coğrafi işaretlerimizin uluslararası düzeyde tescili için tüm hızımızla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

AB Komisyonunda En Kısa Süre İçerisinde Yayımlanan Coğrafi İşaret

2023 yılında ilk kez doğrudan TÜRKPATENT tarafından ülkemizin farklı bölgelerinden 12 ürün seçilerek AB Komisyonuna coğrafi işaret başvurularının yapıldığını belirten Kacır, Ayaş Domatesinin ülkemizin AB Komisyonu nezdinde en kısa süre içerisinde yayımlanan coğrafi işaret başvurusu olduğunu belirtti.

AB’de Tescilli 13 Ürün

Mevcut durum itibarıyla ülkemizin AB nezdinde 13 tescilli coğrafi işareti bulunduğunu belirten Kacır, “İlan aşamasında olan Milas Yağlı Zeytininin itiraz süresi 16 Ağustos’ta, Ayaş Domatesinin itiraz süresi 4 Kasım tarihinde sona erecek. 2023 yılı bitmeden Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaretlerimizin sayısı 15’e yükselecek.” dedi.

Türkiye'nin AB'de tescilli Antakya Künefesi, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Çağlayancerit Cevizi, Edremit Zeytinyağı, Gaziantep Baklavası, Gemlik Zeytini, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Suruç Narı ve Taşköprü Sarımsağı coğrafi işaretlerinin yanı sıra ilan öncesi olan 2 ve inceleme çalışmalarında devam eden 42 coğrafi işaret konumunda bulunuyor.

İlgili Haberler

Osmaniye Yer Fıstığı ve Bingöl Balı Avrupa Birliği Nezdinde Tescillendi

Fikri Mülkiyet Hukuku Etkinliği

Fikri Mülkiyet Hukuku Yüksek Lisans Programı 8. Yılı Mezuniyet Töreni

TÜRKPATENT Tasarım Merkezlerinin Sınai Mülkiyet Kapasitelerini Geliştirmeyi Hedefliyor

16. Uluslararası Fikri Mülkiyet Kongresi

TÜRKSMD ile KTÜ Arasında İş Birliği

Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Varlıklarının Ticarileşmesi Projesi Çalışma Toplantısı Gerçekleşti...

Düzce Bıçağı Coğrafi İşaret Takdim Töreni

TÜRKSMD ile Atlas Üniversitesi Arasında İş Birliği

Adalet Akademisi Ziyareti

307-pop-up

PATENTLE TÜRKİYE - 4. ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI