Hezarfen Bursa - Yalova

11 Mayıs 2022
1

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Türk Patent ve Marka Kurumu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle düzenlenen KOBİ’lere inovasyonu taşıyan proje “Hezarfen Bursa - Yalova” 11 Mayıs 2022 tarihinde Bursa’da gerçekleştirilen açılış töreni ile başlatıldı.

İş dünyasından ve bürokratlardan oluşan çok sayıda davetlinin katıldığı törenin açılış konuşmalarını Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan V. Cemil BAŞPINAR, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin BECAN ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkan Yardımcısı Metin ŞENYURT yaptı. 

TÜRKPATENT Başkan V. Cemil BAŞPINAR konuşmasında, günümüzde bilgiye sahip olan ve onu kontrol eden ülkelerin güçlü ülkeler konumunda bulunduğuna dikkat çekerek, fikri mülkiyet haklarını, daha özelde ise sınai mülkiyet haklarını oluşturan patent, faydalı model, marka ve tasarım gibi fikri varlıkların küresel rekabetin yönünü belirleyen araçların başında geldiğini söyledi. 

Ülkemizin de bu alandaki kapasitesini yıldan yıla artırmaya devam ettiğini vurgulayan BAŞPINAR, “Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporuna göre bugün Türkiye, ulusal düzeyde patent başvurularında dünyada 14’üncü; marka başvurularında 7’nci ve tasarım başvurularında 4’üncü sırada yer alıyor. Bu durum ülkemizde üretim yapısının yenilikçi karakter kazanmasının ve büyüme kapasitesinin en önemli göstergesidir” dedi.

Hezarfen Projesi’nin TÜRKPATENT’in sınai mülkiyetle ilgili eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdiği, 15 yıldır uygulaya geldiği bir proje olduğunu, projenin Kalkınma Planlarında düzenli olarak yer almasının yanı sıra, son olarak Cumhurbaşkanlığı 180 Günlük İcraat Programında da yer aldığını anlattı. Bugün başlatılan proje kapsamında 42 KOBİ’mizin projeden yararlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Tüm iyi işlerin bir fikirle başladığının altını çizen BAŞPINAR, hayatımızı dönüştüren, değiştiren yeniliklerin özgün fikirler etrafında gelişip, şekillendiğini söyleyerek,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak bir ekonomik düzende, bir pazarda inovasyondan, yenilikten bahsedebilmemiz için yeniliklerin korunabildiği bir mekanizmanın varlığı kaçınılmazdır.

Bir başka deyişle, Ar-Ge, tasarım ve yenilik faaliyetlerinin çıktıları, etkin şekilde korunan fikri ürünlere ve fikri varlıklara dönüştüğü zaman gerçek anlamda bir değer söz konusu olabilir. 

Sınai mülkiyet haklarının önemi ve gerekliliği burada ortaya çıkıyor.

Günümüz rekabet ortamında, sınai mülkiyet haklarının herhangi bir türüyle hiç bir şekilde işi olmamış ya da olmayacak bir sanayici, bir girişimci, bir KOBİ gösteremeyiz.

Hemen hemen her KOBİ’nin bir ticari adı, bir veya daha fazla ticari markası, internet alan adı veya web sayfası bulunuyor. Çoğu KOBİ, müşteri listelerinden satış taktiklerine, pazarlama stratejilerinden ticari sırlara kadar farklı türde değerli ve gizli bilgilere sahiptir.

Hezarfen Projesi kapsamında, bütün bu bilgilerin ve fikri ürünlere konu olabilecek tüm varlıkların tespiti ve yönetimi konusunda KOBİ’lerimizi bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını artırmayı amaçlıyoruz. 

KOBİ’lerin “fikri mülkiyet sistemini ve fikri mülkiyet haklarını kendi yararıma en iyi nasıl kullanabilirim” sorusundan yola çıkarak, elde edecekleri kazanımlarla etkin bir fikri mülkiyet yönetim anlayışına ve kapasitesine ulaşacakları bir süreci başlatmalarını istiyoruz.”

BAŞPINAR, KOBİ’lerimizin verilecek eğitimlerin ve danışmanlık hizmetlerinin sonunda üretim yaptıkları ya da yapmayı hedefledikleri alanlarla ve ürünlerle ilgili patent araştırması yapmayı öğreneceğini, potansiyel sınai mülkiyet haklarını tespit etme imkânı bulacaklarını ve belki de proje sonunda patent, faydalı model, marka ve tasarım başvurusu yapmış olacaklarını söyledi. 

BAŞPINAR konuşmasını, Hezarfen Projesinin, Bursa ve Yalova’da faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin yenilik kapasitelerinin geliştirilmesine ve dolayısıyla rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sağlaması temennisini dile getirerek tamamladı. 

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin BECAN, yüzölçümü bakımından küçük olan Yalova'nın ülke ihracatına büyük katkı sağladığına dikkati çekerek, böyle bir projenin paydaşı olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Metin ŞENYURT da Bursa'nın fikri ve sınai mülkiyet konusunda Türkiye'nin öncü kentleri arasında yer aldığını söyledi. Geçen yıl Bursa'dan 450 patent, 7 bin 896 marka başvurusu, 309 faydalı model ve 5 bin 391 tasarım başvurusu yapıldığını belirtti. 

Konuşmaların ardından işbirliği protokolünün imzalandığı törende ayrıca Bursa ve Yalova’da 2017-2021 yılları arasında en fazla patent, faydalı model, marka ve tasarım başvurusu yapan firmaların temsilcilerine plaket verildi.

Görsel Galeri

10
5
9
7
6
8
4
hezarfen-web

Dosya Galerisi

Hezarfen Bursa-Yalova Davetiye ve Program1.4 MBİndir

İlgili Haberler

EPO, Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında TÜRKPATENT'e Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi!

Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 21. Coğrafi İşaret Oldu

EPO 178. İdari Konsey Toplantısı

Avrupa Patent Organizasyonu “178. İdari Konsey Toplantısı” 19 – 20 Mart 2024 tarihlerinde Almanya...

Türkiye ve Filistin Arasında Sınai Mülkiyet Hakları İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı

BİLSEM Öğretmen ve Öğrencilerine İleri Düzey Patent Eğitimi Verildi

WIPO ve TÜRKPATENT Arasında "İş Birliği Niyet Mektubu İmza Töreni"

WIPO Heyeti, TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti: İş Birliği ve Fikri Mülkiyette Ticarileşme Gündemde

Ondokuz Mayıs Üniversitesi “Akademik Değerlendirme ve Ödül Töreni"

Bursa Şeftalisi AB’de Tescilleniyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Bursa Şeftalisi’nin Avrupa Birliği’n...

"Aydın Memecik Zeytinyağı" AB'de Tescillendi

Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde bugün yapılan tescil yayınıyla Türk...