Patent Farkındalık Çalıştayı

10 Haziran 2022
WhatsApp Image 2022-06-10 at 17.44.19

TÜRKPATENT ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iş birliğinde düzenlenen “Patent Farkındalık Çalıştayı” 10 Haziran 2022 tarihinde Samsun Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

TÜRKPATENT ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iş birliğinde düzenlenen “Patent Farkındalık Çalıştayı” 10 Haziran 2022 tarihinde Samsun'da, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışı, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan V. Cemil BAŞPINAR ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz ÜNAL tarafından yapıldı.

TÜRKPATENT Başkan V. Cemil BAŞPINAR açılış konuşmasında, sınai mülkiyet haklarına ilişkin tescil işlemlerinin Türk Patent ve Marka Kurumunun ana faaliyet alanını oluşturduğunu söyledi. BAŞPINAR, Türkiye'nin genel fikri mülkiyet farkındalık seviyesinin yükseltilmesi ve bu alanda faaliyet gösteren aktörlerin niteliklerinin artırılması gerektiğini belirtti.

BAŞPINAR, şöyle devam etti:

"Fikri mülkiyet haklarının oluşturulmasından, üretilmesinden korunmasına, tescilinden uygulanmasına, ticarileştirilmesine kadar birçok farklı boyutu olan farklı aktörlerin, kişilerin, kuruluşların etkileşim içinde olduğu bir alanda çalışıyoruz. Dünya fikri mülkiyet göstergeleri raporunun sonuncusuna göre Türkiye, patent başvurularında dünyada 14'üncü, marka başvurularında 7'nci, tasarım başvurularında ise 4'üncü sırada yer alıyor. Bu veriler bir yanıyla Türkiye'nin yenilikçi üretim yapısındaki gelişimine işaret ediyor. Diğer yanıyla da Türkiye'nin fikri portföyünün yıldan yıla arttığını gösteriyor."

BAŞPINAR, Türkiye'nin 2021 yılında 8 bin 500 yerli patent, 190 bine ulaşan marka ve 69 bini aşan tasarım başvurusuyla Avrupa'nın ve dünyanın en aktif ülkelerinden biri olduğunu dile getirdi.

Açılışın ardından, OMÜ’de geliştirilen “Hafif Köpük Beton İçerisine Dolgu Malzemeleri Isı Yalıtım Plakası ve Blok Duvar Malzemeleri” buluşunun üretimine yönelik Patent Lisans Sözleşmesi taraflarca imzalandı. 

Samsun’da 2017 ile 2021 yılları arasında en fazla patent, faydalı model, marka ve tasarım başvurusunda bulunan firma temsilcilerine plaket verildi.

Program çerçevesinde gerçekleştirilen Çalıştay ile teknolojik gelişimde etkili olan buluş faaliyetlerinin özendirilmesi, yürütülen proje ve faaliyetler sonucunda ortaya çıkan yeniliklerin patent kapsamında korumaya alınması, ülkemizde patent farkındalığının artırılması ve toplumun her kesiminde yaygınlaşmasının sağlanması amaçlanıyor.  

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi başta olmak üzere üniversiteler, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, OKA, KOSGEB, Ar-Ge Merkezlerinden temsilcilerin katıldığı Çalıştayda ele alınan konular, belirlenen sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmeler, hazırlanacak sonuç bildirgesi ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara ulaştırılacak.  

Görsel Galeri

2
1
4
3
WhatsApp Image 2022-06-10 at 14.47.59
WhatsApp Image 2022-06-10 at 14.48.03
WhatsApp Image 2022-06-10 at 14.47.59 (1)
Türkpatent-Omü-Katalog
Türkpatent-Omü-Katalog2 (2)
Türkpatent-Omü-Katalog3 (1)

İlgili Haberler

EPO, Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında TÜRKPATENT'e Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi!

Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 21. Coğrafi İşaret Oldu

EPO 178. İdari Konsey Toplantısı

Avrupa Patent Organizasyonu “178. İdari Konsey Toplantısı” 19 – 20 Mart 2024 tarihlerinde Almanya...

Türkiye ve Filistin Arasında Sınai Mülkiyet Hakları İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı

BİLSEM Öğretmen ve Öğrencilerine İleri Düzey Patent Eğitimi Verildi

WIPO ve TÜRKPATENT Arasında "İş Birliği Niyet Mektubu İmza Töreni"

WIPO Heyeti, TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti: İş Birliği ve Fikri Mülkiyette Ticarileşme Gündemde

Ondokuz Mayıs Üniversitesi “Akademik Değerlendirme ve Ödül Töreni"

Bursa Şeftalisi AB’de Tescilleniyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Bursa Şeftalisi’nin Avrupa Birliği’n...

"Aydın Memecik Zeytinyağı" AB'de Tescillendi

Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Komisyonu Resmi Gazetesi’nde bugün yapılan tescil yayınıyla Türk...