Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni

15 Nisan 2022
6

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde TÜBİTAK, TÜRKPATENT ve Hepsiburada iş birliğiyle oluşturulan projelerin açılışına ilişkin “Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni” 15 Nisan 2022 tarihinde Gebze Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde TÜBİTAK, TÜRKPATENT ve Hepsiburada iş birliğiyle oluşturulan projelerin açılışına ilişkin “Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni” 15 Nisan 2022 tarihinde Gebze Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi. 

Açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan V. Cemil BAŞPINAR, Doğan Online ve Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade DOĞAN ile TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya ALTUNYALDIZ’ın yaptığı törene çok sayıda davetli katıldı. 

Törenin açılışında konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan V. Cemil BAŞPINAR, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun, Türkiye’nin yenilik ekosistemi içerisinde önemli görevler ifa ettiğini belirterek, bu görevlerin yanı sıra, coğrafi işaretlerin tescil faaliyetlerinin de yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü ifade etti. 

Coğrafi işaret tescilinin, Türk Patent ve Marka Kurumunun tarihi, kültürel ve toplumsal boyutu en ön planda olan görevlerinin başında geldiğini vurgulayan BAŞPINAR, Kütahya çinisi, Hereke halısı, Erzurum oltu taşı gibi ülkemizin önemli değerlerini tescil eden ve koruyan bir Kurum olmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını söyledi. 

Coğrafi işaretlerin hızlı ve kaliteli tescilini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüklerini belirten BAŞPINAR, bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 

BAŞPINAR “Bu kapsamda 2020 sonunda, Bakanlığımızın destekleriyle, Kurumumuza 120 yeni Sınai Mülkiyet Uzmanı aldık. Bu alımla, uzman kapasitemizi tek seferde yüzde 50 artırmayı başardık. 

Diğer bir kurumsal gelişme olarak, Kurum bünyesinde uzmanlarımızın kullanımı için yeni Coğrafi İşaret Uygulamasını geliştirdik. 

Şu anda test süreçlerimiz devam ediyor. Çok kısa bir süre içinde yeni uygulamamızı devreye almayı planlıyoruz. 

Böylelikle, coğrafi işaretlerle ilgili hızla artan verilerimizi ve süreçlerimizi daha etkin bir şekilde yönetiyor olacağız” dedi. 

TÜRKPATENT olarak tescil faaliyetlerinin yanında, coğrafi işaretler konusunda farkındalık, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri de yürütüldüğünü anlatan BAŞPINAR, bugün açılışı gerçekleştirilen projenin, üreticilerimize önemli ticari kazanımlar sağlayacağına ilişkin inancını dile getirdi. 

BAŞPINAR, konuşmasının sonunda Türk Patent ve Marka Kurumu’nun, bu iş birliğinin uygulama sürecinde, coğrafi işaret alanındaki uzmanlığını aktif bir şekilde kullanacağını belirterek,  iş birliği için Hepsiburada yönetimine ve ekibine, Coğrafi işaretler konusunun ülkemizin gündemine taşınması noktasında, katkıları ve destekleri için Bakan VARANK’a teşekkürlerini sundu. 

Açılış konuşmalarının ardından imzalanan İş Birliği Protokolleri kapsamında, e-ticaret alanında TÜBİTAK-BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün ilk Yetkinlik Merkezi kuruluyor. Ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu ile Hepsiburada iş birliğiyle, ‘HepsiTürkiye’den’ Programı hayata geçiriliyor.  Yerinde üretilen yöresel ürünlerin ve yerel girişimcilerin e-ticaretle ulusal ve uluslararası pazarlara taşınmasını amaçlayan projenin aynı zamanda tescilli coğrafi işaretli ürünleri artırması hedefleniyor. 

İnovasyon, yapay zeka, girişimcilik ve yerel kalkınma başlıklarında geliştirilen bu iki proje Türkiye’nin geleceği ve geleceğin Türkiye’si açısından büyük önem taşıyor.

Görsel Galeri

5
4
3
2
1

İlgili Haberler

WIPO Genel Kurulu Gerçekleşti

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 66. Genel Kurulu, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak’ı...

Bakan Kacır: Türkiye fikri mülkiyet alanında büyük yol katetti

TÜRKPATENT ve Rekabet Kurumu Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

TÜRKPATENT ile Türk Hava Kurumu Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Antep Fıstık Ezmesi, Avrupa Birliği’nde Tescillenen 36. Coğrafi İşaret Oldu

Çin Fikri Mülkiyet İdaresi Heyeti TÜRKPATENT’i Ziyaret Etti

Yapay Zekâ Dönüşümü ve Fikri Mülkiyet Semineri

Uluslararası Fikri Mülkiyet Hukuku Yüksek Lisans Programı’nın 9. yılı TÜRKPATENT’te tamamlandı.

Afyon Sucuğu, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 35. Coğrafi İşaretimiz Oldu

Afyon Pastırması AB'de Tescillendi

Aydın Çam Fıstığı Avrupa Birliği’nde Tescillendi!

Aydın Çam Fıstığı, Avrupa Birliği nezdinde tescillenen 33. coğrafi işaret oldu.

vekil pop up güncel

Dolandırıcılık Hakkında